Hjem / Valgfag

Valgfag

Skolen har et godt og variert tilbud av valgfag. Vi tilbyr mer enn 40 valgfag hvert år. Det er mye spennende å velge blant og det er også meningen. Folk trives ofte best med fag de selv har valgt å bruke tida si på.

Valgfagene er plassert både på dag – og kveldstid. Det gjør at vi kan spre fagene mest mulig og det gir deg mulighet til å velge ekstra mange. Lurt, da får du med deg så mange valgfag du bare vil.

Du velger 3-5 valgfag hvert halvår. Nye fag velges etter jul.
Hvert fag er normalt på 2-3 timer per gang.

Lista nedenfor viser vårt mangfoldige tilbud. I tillegg tilbyr vi ofte andre fag en dette også dersom elevenes har spesielle ønsker. Dette gjelder mest det andre halvåret etter at elevene har blitt kjent med skolen og lærerne.

Valgfagtilbud Skoleåret 2023/24

Årbok
Avspenning
Ballspill
Band
Bassengaktivitet
BegeistringsBrigaden
Body Percussion
Brettspill Avansert
Bærekraftig Liv
Café Nofo
Danseglede
E-sport
Filmklassikere
Filmkunnskap
Foto
Gitar
Handy-Man
Hybelmat
Italiensk Kjøkken
Kickboksing Light
Klatring
Malekurs
Minikor
Multisport Surprise
Norsk språk og kultur
Omsøm og Redesign
Photoshop
Piano
Rollespill
Ski/Langrenn
Skriveverksted
Strikking
Studieforberedende
Styrketrening
Taekwon-Do
Tai Chi
Teater
Ting vi ikke kan
Topptur
Trening for Utrente
Ut på Tur – Friluftsliv Light
Volleyball
Yoga

Årbok

Faget består av planlegging og produksjon av kullets årbok. Du får holde på med tekst, foto, layout, redigering, administrasjon og masse artig arbeid for å få et stort og spennende prosjekt i havn. Du får kjenne på stresset i en redaksjon når deadline nærmer seg, og tilsvarende på gleden når produktet foreligger.

Avspenning

I avspenning valgfag jobber vi med ulike avspenningsteknikker. Du lærer å slappe av, kontrollere pusten og senke spenninger i muskulaturen. Enkle massasjeteknikker og autogen trening inngår også, derfor må du tåle å bli litt tatt på og tilsvarende å berøre andre om du skal ha dette faget.

Ballspill

Vi tar vi for oss ulike former for ballspill. Mest fotball om ettersommeren og høsten når det er lett å drive ballspill ute. Etter hvert som vi trekker innendørs konsentrerer vi oss også om andre ballspill som basket, volleyball, innebandy og annen innendørs lek med ball.

Band

Deltagerne settes sammen i ulike band. Fordelingen blir litt etter musikksmak og litt etter nivå. Og så spiller vi musikk. Det du og de andre vil. Rock, pop, jazz, vise, … fritt valg egentlig. Du må beherske et instrument for å ha dette faget, og for de som lurer; – stemmen er et instrument.

Bassengaktivitet

I valgfaget Bassengaktivitet jobber vi med trening i vann. Svømming er selvsagt det sentrale temaet. I tillegg trener vi også kondisjon og styrke i vann på andre måter. Litt for noen og mye for de som har behov for det. Trening i vann er skadeforebyggende og uansett fint for å styrke grunnmuskulatur og kondisjon.

BegeistringsBrigaden

Begeistringsbrigaden er til for å begeistre. Det gjør vi gjennom gode gjerninger. Hva vi finner på bestemmer vi sammen. Vi kan godt severe resten av skolen nystekte boller og varm kakao, vi kan dele ut gratis klemmer ved rulletrappa på det lokale kjøpesenteret, vi kan skrive hyggelig brev til bestemor, eller vi kan gjøre hva som helst av gode ting du og vi sammen finner på.

Body Percussion

Vi skaper heftige rytmer og beats ved bruk av egen kropp.

Brettspill Avansert

Er du gamer men vil ha et avbrekk fra den digitale hverdagen din kan dette være et spennende fag. Brettspill Avansert passer også for deg som egentlig er litt nerd, men som ikke vil innrømme det, og for deg som er såre fornøyd med nerdetilværelsen.

Bærekraftig Liv

Alle vet at vi bruker opp jorda vi lever av og på, men hvordan gjøre noe med det? Vi forsker på det store bildet og på egne uvaner. Og så gjør vi noe rent praktisk. Vi lærer at det går an å endre litt på egne, og kanskje påvirke litt i forhold til andres vaner. Kanskje forsker vi litt på eget og andres forbruk, kanskje fokuserer vi på gjenbruk, kanskje prøver vi ut Dumster Diving, kanskje litt av alt dette, eller noe helt annet du vil fokusere på. Mulighetene eier du.

Café Nofo

Opplæring og drift av Surnadals beste café. Her lærer du de enkleste knepene innenfor Barrista. Det betyr å tilberede en utsøkt Espresso, Cortado eller Cappuccino. Egenbakte kaker serveres også. Vi rigger til kafeen der vi får det til på skolen. Så ved siden av kaffelaging og baking kan faget gjerne inneholde en del interiørplanlegging og tilordning også.

Danseglede

Rytmisk utfoldelse på lavt nivå. Vi kjenner på gleden av å bevege oss til musikk.

E-sport

Til tross for hva mora di sier, – E-sport er fantastisk morsomt og ganske så utviklende. Faget gir deg mulighet til å få spille under veiledning, og sammen med andre i våre hovedspill CS og LoL.

Filmklassikere

Du lærer om hvordan å fortelle med film gjennom å studere hvordan dette er gjort i de virkelig gode filmene av de store mesterne. Hva som er en klassiker kan alltid diskuteres. Utvalget av god film å studere er heldigvis laaaang.

Filmkunnskap

Du får rett og slett se mye film og lære av det. Filmspråk, fortellerteknikk, musikk, belysning, klipping, med mye mer belyses for å vise hva som gjør filmer gode. Enkelt fortalt et lynkurs gjennom alle triksene i filmboka.

Foto

Faget inneholder praktisk foto, komposisjon, lys og teknikk. Etterfulgt av mørkeromsarbeid og digital foto med bildebehandling. For å bli bedre til å ta bilder må du rett og slett ta mange bilder. Det har vi også skjønt og lar deg ta bilder, mange bilder, under veiledning.

Gitar

Valgfag Gitar tilbyr opplæring for nybegynnere og litt viderekomne. Du lærer å spille på tradisjonell kassegitar. Opplæringen innebærer akkorder og fingerspill. Har du ikke Gitar selv får du låne det av oss.

Handy-Man

Det er mangt og meget en mann eller kvinne må kunne for å kalle seg Handy. Drepe en fisk, skifte et dekk, bake er brød, slå i en spiker, knytte en dobbel Windsor, sette sammen en Ikea-hylle uten å gå fullstendig Bananas. Utfordringene er mange. En Handy-Man fikser det meste.

Hybelmat

Finnes det noe hyggeligere enn å lage mat sammen? Du lærer basic matlaging til nytte og hygge også for livet etter folkehøgskolen. Du lærer å lage god, variert, billig og næringsrik mat. Hver økt avsluttes selvsagt med at vi koser oss med den gode maten vi har laget sammen.

Italiensk kjøkken

Matlaging med utgangspunkt i klassisk Italiensk kjøkken. Vi forsøker oss på litt avansert kokkelering, men holder oss samtidig til retter som ikke er mer kompliserte enn at alle får det til med veiledning. Alt lages fra grunnen av, her finnes ikke spor av Toro. Du får lage både hovedretter og desserter. Advarsel; Deltagelse i faget fordrer at du liker Tomat, Oivenolje og Basilikum! Mmmm.

Jentegruppe

Noen ganger er det godt for jenter og få være jenter. Og til og med bare være sammen med likekjønnede. I dette svært så kjønnsdiskriminerende faget lærer du alt en jente trenger å kunne. Som du vet, det er slettes ikke lite. Vi rekker derfor ikke over alt en jente må kunne. Deltagerne får selv være med å foreslå tema. Gjennomgående emner har vært, bålkos, strikking, dekkskifting, åtennebålmedbareenfyrstikk, politikk, isbading, rompeakebrett og selvsagt mange lange diskusjoner. Men temavalg er altså opp til deg og dine medsøstre.

Kickboksing Light

Kickboksing er en forholdsvis ung kampsport som er inspirert av boksing og karate. Valgfaget er et begynnerkurs i sporten. Kickboksing er som annen kampsport mer enn bare å sparke og slå. Dette er rett og slett hard og god trening. Faget gir innføring i Kickboksing og har noen element fra andre kampsporter, alt selvfølgelig innenfor trygge forsiktige rammer.

Klatring

Du lærer basis klatreteknikk og sikring for bruk både til innendørs og utendørs klatring. Skolen har en egen liten klatrevegg. Vi benytter også vegg i nærliggende klatresentra der du får mer utfordrende ruter. Det er fint etter hvert som du når nivå der vår egen vegg blir for liten. Du får også klatre en del ute, i egnet fjellvegg, og når det er forhold for det klatrer vi også på is.

Malekurs

Vi prøver kanskje ikke å vippe Caravaggio av tronen, men vi skal ihvertfall leke oss med former og farger.

Kreativ Dans

I Kreativ Dans bruker vi våre egne bevegelser som utgangspunkt for for å kreere våre egne danser. Dansene blir til ved at vi lager en koreografi alle deltagerne har vært med på å lage. En kreativt og morsom måte å skape dine egne uttrykk på. I faget utvikler deltagerne danser som vises fram ved ulike tilstelninger på skolen.

Magedans

Dans med orientalsk opphav der hoftevridninger, armbevegelser og rytme er sentralt. Magedans er god trening der både styrke, smidighet, kjernemuskulatur og koordinasjon trenes samtidig. Og så er det ganske enkelt fantastisk gøy.

Maske og Teatersminke

Du vil få lære både skjønnhetssminke og teatersminke. Du lærer å lage sår og kutt, og kanskje får du prøve deg på en Zombie? Du vil også lære om ulike stilepoker og om hvordan du limer på skjegg. Med teatersminke kan du skape mange karaktertrekk, trist, gammel, rund, glad og ond. Valgene er dine.

Minikor

Alle elevene ved skolen synger i kor. Minikor er for den sangglade som vil ha mer. Vi øver inn flerstemt sang og henter inspirasjon fra ulike sjangere. Elevene har påvirkning på repertoaret, både i form av konkrete sanger eller ønsker i forhold til stil/retning/sjanger.

Multisport Surprise

Allsidig idrettsfag med størst mulig variasjon. I Mulisport Surprise vil du knapt oppleve å ha samme opplegg to ganger. Her er det ny aktivitet hver gang. Inne og ute, solo og lagspill, hardkjør og lett. Aldri en lik time i Multisport Surprise.

Norsk språk og kultur

Vi tilbyr dette for våre utenlandske elever.

Omsøm og Redesign

Med utgangspunkt i gamle klær, gardiner og andre tekstiler lærer du å sy om, forbedre og skape nye klær. Du lærer å bruke symaskin, enkel mønstersøm og praktiske håndsømsteknikker. En ekstra bonus er at Omsøm og Redesign er bærekraft i praksis.

Pardans

I pardans valgfag lærer du å danse med partner. Du får lære deg de vanligste dansene det er kjekt å beherske som Swing, Salsa og litt Gammeldans. Å danse sånn noenlunde er en god ting å kunne. Egentlig allmennkunnskap, men en ferdighet mange ikke behersker. Du har mulighet til å tilegne deg denne kunnskapen og kanskje skaffe deg et fortrinn i selskapslivet.

Photoshop

Photoshop er et fantastisk verktøy som både brukes og misbrukes. Vi skal lære mye om det første, og mer om hvordan unngå det siste. Tema er; retusjering, basic compositing, og billedbehandling.

Piano

Har du noen gang drømt om å spille etter gehør? Bare sette deg ned å spille musikken slik den høres ut inni deg? Besifringsspill for piano kan være den beste inngangsporten for nettopp dette. Faget er for begynnere og for de som kan litt. Som for mange andre av våre fag er hovedsaken å øve, øve og øve, eller spille som det etter hvert utvikler seg til.

Pilates

Styrketrening hvor du bruker din egen kropp og kroppsvekt. Pilates er først og fremst styrking av kjernemuskulaturen. Fokus er statisk styrke og oppbygging av den indre støttemuskulaturen. Pilatestrening gir deg god holdning og gjør deg i stand til å bære kroppen på en korrekt måte. Du øver også koordinasjon og konsentrasjon ved å trene Pilates.

Rollespill

Med penn og papir, terninger og livlig fantasi skal vi ut på eventyr! Rollespill er en kreativ spillform som alle kan delta i. I tillegg er det spennende og morsomt. Vi spiller for det meste Dungeons & Dragons, men er åpne for andre varianter om det er interesse for det. Utfordre din indre nerd og bli med!

Ski/Langrenn

Skikurs med vekt på skitrening i preparerte løyper. Du lærer deg skikkelig langrennsteknikk og får gode treningstips til hvordan bli bedre på ski. Du lærer også om preparering og stell av skiutstyr. Mesteparten av tiden bruker vi selvsagt ute i løypa på ski.

Skriveverksted

For deg som ønsker å bli bedre til å uttrykke deg skriftlig. Dette er ikke et kurs i rettskrivning. Det er det kreative uttrykket i skrivingen du får øve på. Du får i stor grad skrive det du selv har lyst til å uttrykke. Å skrive er en fin måte å styre tanke og fantasi over til noe konstruktivt på, likevel er det prosessen her som er sentral og ikke krav til resultat utover det at du skriver.

Sløyd

Du lærer å forme og bearbeide gjenstander i tre, metall og andre materialer. I «gamle» dager hadde alle sløyd på skolen for å lære seg grunnleggende håndverk. Det er det dessverre slutt på, men på Nordmøre Folkehøgskule får du sjansen.

Sosiale Medier

Opplæring i, og praktisk bruk av de mest sentrale sosiale medier. Du får øve deg på skriving og billedtaking, og får veiledning innenfor disse to disiplinene. Hvis du vil får du publisere noe det du skaper. Vi ser også litt på sosiale mediers rolle som trendsettere for våre liv.

Strikking

I dette faget lærer du det enkle edle handverket å kunne strikke. Kan du det fra før, kan vi også lære deg mer kompliserte teknikker. Faget er praktisk rettet og vi starter ikke med prøvekluter.

Studieforberedende

Mange ønsker å ta opp fag fra videregående eller universitetet ved siden av folkehøgskolen. Noen vil studere noe helt annet. Alt er mulig. Vi gir deg tid og rom og sper på med litt studieteknikk hvis du vil ha det som støtte. Dette er altså et fag hvor du blir gitt anledning til å studere det du vil, men du må i all hovedsak klare deg på egenhånd.

Styrketrening

I styrketrening valgfag kan vi tilby allsidig styrketrening. Om du ønsker kan vi skreddersy eget treningsopplegg til deg, eller du kan følge et variert opplegg tilpasset generell styrke. Tilbudet er egentlig formidabelt. Du får eget treningsprogram, tilpasset dine forutsetninger og ønsker, og du følges opp av topp kvalifiserte og motiverte lærere. Alene grunn nok til å begynne på skolen, tørr ikke tenke på hva slike opplegg koster for den enkelte ute i den store verden.

Taekwon-Do

Valgfag TaeKwon-Do er kampkunstopplæring for alle. Du får lære grunnleggende ITF Taekwon-Do. Du er innom mønster (innøvede bevegelser), sparring (kamp mot motstander), litt teori og diverse slag og spark. I tillegg inneholder faget masse fysisk trening, noe knyttet direkte til kampsporten og noe i form av mer allmenn trening.

Tai Chi

En gammel kinesisk kampkunst der det mentale balanseres med det fysiske for å oppnå harmoni. En myk indre kampsport praktisert både som forsvar og som helsefremmende aktivitet. Vi utforsker hvordan mennesket er designet for å håndtere stress, så vi lærer oss å slappe av.

Teater

Vi arbeider med mindre øvelser og kanskje mot oppsetning av små teaterstykker. Det er mye grunnleggende å lære innenfor teaterfaget. I valgfaget rekker vi ikke innom alt. Men, du lærer så mye du vil og i alle fall at teater er alvorlig gøy, i forstand veldig artig samtidig som vi leker på alvor med menneskelig interaksjon og følelser.

Ting vi ikke kan

Her velger vi rett og slett ting vi ikke kan, og prøver å lære det.

Topptur

Et friluftvalgfag der målet er å komme seg opp på, og ned i fra de mange toppene i skolens nærområde. Kanskje tar vi en fottur eller to først, før vi spenner på oss skia eller brettet. Dette valgfaget arrangeres etter jul når snøforholdene er gode. Det er altså mest toppturer med ski på beina dette handler om. Å streve seg opp, for deretter å renne seg jublende ned på ski eller brett i jomfruelig puddersnø.

Trening for Utrente

Alle skal trene, men alle gjør det ikke. Faget gir deg som vil komme i gang kyndig veiledning. Du får eget program satt opp av personlig trener, eller lærer som vi foretrekker å kalle oss selv. Vårt mål er at du skal forstå hvor morsomt det er å komme i gang å trene og hvor motiverende fremgang er. Vår erfaring er at mange forstår det.

Ut på Tur – Friluftsliv Light

Dette er Friluftsliv for Dummies, eller kanskje bedre Friluftsliv Light. Mange som ikke har friluftsliv som linjefag vil også gjerne litt ut på tur. Og det får du muligheten til gjennom dette faget. Du får være med på mange kortere og kanskje noen litt lengere turer. Mest av alt ønsker vi å lære deg å trives ute. I tillegg lærer du å slå leir, fyre opp bål og lage enkel turmat.

Volleyball

I Volleyball valgfag spiller vi overraskende nok Volleyball. Visste du at dette ballspillet lenge var regnet som verdens største idrett. Nå kun forbigått av Fotball. Volleyball inneholder langt mer av teknikk og taktikk enn de fleste kanskje tenker over. Det vil du lære om, og selvsagt er hoveddelen av faget rett og slett å ha det gøy med å spille Volleyball.

Yoga

Balanse mellom kropp og sinn. Yoga passer for alle uansett fysisk form.

Kast deg ut i det

På Nordmøre folkehøgskule er det store muligheter for å få dyrke dine interesser. Du kan få nye eller oppdage sider du ikke ikke visste du hadde.
Kanskje du endelig får tid og mulighet til å lære deg å spille gitar, kanskje du tør å utforske teaterscenen, kanskje benytter du sjansen til å komme ordentlig i gang med trening – eller det kan være noe helt annet du vil prøve. Mulighetene her er mange. Det gjelder bare å ta sjansen og kaste seg ut i det.