Valgfag Guttegruppe handler om de tingene gutter og menn i vårt samfunn ofte må forholde seg til en eller flere ganger i livet. Innholdet i faget er basert på demokratiske prosesser tidlig i fagløpet, og utføres deretter etter beste evne i håp om å lære noe nytt, om seg selv eller praktiske og upraktiske gjøremål.

Valgfaget kan kanskje ved første øyekast fremstå som litt sjåvinistisk, men det som ligger til grunn for at faget eksisterer er at det kan være vanskelig å orientere seg om hva som er forventet av unge menn i dagens samfunn. Det begynner å bli en stund siden hovedansvaret for å tjene inn penger til husholdningen og skaffe mat var hovedgrunnene for å stå opp om morgenen. Spørsmålet mange unge menn stiller seg er som alltid «Hvem er jeg og hva er forventet av meg?» men i dagens samfunn er svarene mer varierte.

Første time handler om å stake ut kursen fremover. Elevene brainstormer rundt hvilke tema vi kan ha i Gutteklubben, og vi har en avstemning som avgjør hva som havner på årets timeplan. I år har elevene stemt frem så varierte tema som å knytte slips, holde en bryllupstale til sin kjære, isbading, fisketur, takle en grim grøsserfilm, grilling og paintball. Altså det handler om å si de fine tingene til dem man er glad i, flytte på grensene for hva man tåler av ubehag, skaffe mat, lage mat og litt lekekrig på slutten når alt det andre er i boks. Dagens unge menn tenker altså på alt.

Corona-viruset har i år snudd om på ting. Nå kjører vi foreløpig Guttegruppa via videokonferanse mens vi venter på at gjengen skal komme tilbake. Selv om timene nå er via nett og video fokuserer vi fremdeles på det viktigste: kontakt med hverandre og samholdet. Dette er en spesiell tid med mye nytt for alle. Ingen er vant til å få redusert friheten til å bevege seg fritt og samles, så nå er det ekstra viktig at man er tydelig på at man setter pris på samholdet. Vi savner dere gutter! Satser alt på at vi igjen samles over påske!