Tommy Selvåg Holtan er 21, og kommer fra Siljan utenfor Skien. Her vokste han opp som minstegutt med mor, far, og to storesøstre. I fjor var Tommy elev ved Filmproduksjonlinjen på Nordmøre Folkehøgskule. Nå er han andreårs-elev og hjelper nye filmspirer med å få et like fint folkehøgskole,- og filmår, som han selv hadde.

5 kjappe om Tommy

Yndlingsmusikk: Liker så veldig mye og forskjellig at det ikke går an å nevne bare ett band eller en sjanger. Alt fra hip hop som f.eks. Kendrick Lamar, elektronisk musikk i form av Flume og på den andre siden Indiefolk som Sufjan Stevens.

Filmen alle må se: Vanskelig å velge for en filmnerd, men får nesten si «The Social Network».

Avhengig av: Var avhengig av Pepsi Max før. Var oppe i store doser, men klarer meg med lite nå. Vil si jeg er blitt uavhengig.

Funfact: Kan hele Hamlets «to be or not to be» utenat, og det uten noen som helst slags form for teatererfaring.

Når du blir stor: Aner ikke. Det vil si, mulighetene er fortsatt mange. Er gira på filmproduksjon og musikkproduksjon, men har lyst til å studere noe teoretisk også. Kanskje juss, kanskje lærer, …. eller kanskje drømmen om å bli filmregissør går i oppfyllelse. Jeg drømmer om å skape noe kreativt, som jeg virkelig kan være stolt av. Et liv hvor jeg har mulighet til å utfolde meg kreativt innen musikk eller film, som yrke eller hobby.

Han strekker seg litt lengre Tommy Selvåg Holtan, nå i forhold til hva han gjorde før. Før folkehøgskolen, før han tok sjansen å bare kastet seg ut i det. Nå er han overrasket over hvor lett det gikk og at han ikke torde tidligere.

Hva gjorde at du søkte folkehøgskole?

Egentlig det at jeg ikke visste hva jeg ville videre. Jeg ble påvirket av ene storesøsteren som anbefalte folkehøgskole. Siden jeg er interessert i film fant jeg fram til filmlinjer. Så på litt forskjellige skoler og valgte Nordmøre ut i fra innholdet på filmlinja. Helheten virket spennende. Samtidig ville jeg dra litt langt unna hjemmefra, flytte på ordentlig når jeg først skulle gjøre det.

Hvordan har det gått?

Det har vært veldig bra! Jeg har fått prøvd meg på veldig mange ulike fag og aktiviteter. Jeg har fått brukt meg selv på nye måter. Det har vært svært utviklende. Jeg og medelevene har lært mye innenfor fagene og ikke minst så har vi fått bruke teoriene i praksis ved å lage filmsekvenser og også hele filmer.

Og så har jeg fått mange gode venner. Det har gått overraskende lett å bli kjent med mange nye folk. Ulike folk fra ulike steder. Mange har helt tydelig vært åpne for det. Vi kom nye alle og det gir en egen setting for å bli kjent på en god måte.

Personlig har jeg utviklet meg mye i praktisk retning. Jeg har alltid vært teoretisk skoleflink, men her har jeg i større grad forstått, og fått praktisere praktiske grep med filmproduksjon. For eksempel innenfor redigering.

Ved siden av linjefaget har jeg fått anledning til å utforske min interesse for musikkproduksjon. Det er noe jeg også tidligere har hatt lyst til, men aldri hatt anledning til å utvikle videre. Her har jeg fått muligheten takket være ressurser i form av interesserte lærere, tid og tilgjengelig utstyr.

Nå som du vet, kan du forklare andre hva folkehøgskole er?

Folkehøgskole er mer enn noe annet et sted der du gis mulighet til å utfordre og utvikle deg selv på en rekke områder. Du oppdager nye sider ved deg selv, også dine muligheter. Og så får du venner.

Jeg føler jeg har vært flink til nettopp det å utfordre meg selv her. Før har jeg ofte vært mer tilbakeholden, nå strekker jeg meg litt mer frampå.

Jeg er typisk den som ofte har vært litt beskjeden og til og med nervøs i starten, og jeg ble overrasket over hvor lett det gikk å endre litt på det. En nøkkel var når jeg forstod av andre har de samme bekymringene. Det er lettere når en er flere om det samme.

Vi var 6 kompiser fra Siljan som skulle begynne på folkehøgskole. De andre fem endte med å dra til samme skole. Jeg er glad for at jeg torde å dra alene til et fremmed sted og allerede med den avgjørelsen utfordret meg selv.

Hva er det beste og verste med folkehøgskole?

Det beste er utvilsomt folka. Det er alltid noen å støtte seg til . Alltid noen å være med, også når det ikke skjer så mye. En får til noe likevel, om det så bare er å henge rundt , se en film, eller noe lite.

Det er verste er vanskelig å finne. Vet ikke hva jeg skal si egentlig.

Hva sitter du igjen med etter folkehøgskolen?|

Jeg har lært mye. Mye innenfor linjefaget. Om film, og om å lage film. Og om å fortelle gode historier. Jeg og medelevene har fått prøve mye. Vi har fått følt oss frem. Vi har fått prøvd og vi har feilet, før vi har fått prøve igjen. Å erfare å feile er veldig bra.

Og så har jeg lært mye om mennesker. Om hvor forskjellige folk kan være. Jeg har lært om førsteinntrykk når du møter så mange nye samtidig, og så i neste omgang om hvordan folk går et helt annet sted enn det du først trodde du forstod. Bare det alene er en kul, morsom ting du nesten bare kan oppleve på folkehøgskole.