Det har vært en annerledes skolestart i år. Vanligvis blir elevene på folkehøgskole fort kjent med hverandre på tvers av linjefagene, men i år var linjene holdt adskilt i starten som et av smittevernstiltakene. Fordelen var at elevene ble fort godt kjent på linjene, men vi i personalet vet at NoFo-stemningen ikke blir komplett uten at hele skolen har hatt en skikkelig felles-event.

Etter et par ukers «karantenetid» var det endelig på tide. Normale morgensamlinger og normale måltider. Valgfagene startet opp. Og det første store fellesopplegget for hele skolen begynte – NoFo-klassikeren «Klankamp».

Klankamp kan høres litt brutalt ut, men det handler om at det er en rekke ulike øvelser som krever ulike talenter. Noen øvelser går på styrke og fart, mens andre går på kløkt og kreativitet. Klanene prøves ut i displiner som design av klan-banner, å lage en bakgrunnshistorie til sin klan, hukommelse, kamprop og mye mer. Sammen løser elevene oppgavene og alle får muligheten til å bidra på sin måte. Sammen er dere sterke. På slutten legges poengene fra de ulike øvelsene sammen og årets klan blir erklært.

Klankampuka ble fulgt av neste prosjekt for hele skolen: personalkveld og dansekveld. «Personalkveld» er personalets show til elevene, og handlet mye om å gi elevene en innføring i hvor ufarlig det er å stå på scena på Nordmøre Folkehøgskole. Dansekveld går ut på at en gruppe med elever representerer en fra personalet i dance-battle. Elevene koreograferte sin egen dans, med noen instrukser som krav om variasjon og at minst 1 move var inspirert av den gruppa representerte. Mange kjente på sommefugler i magen og kviet seg til å gå på scena denne kvelden, men alle i personalet kom seg utpå. Etter personalets show var det elevene sin tur med dans og det var kanskje noen som kjente på sommefugler der og…

…selv om det ikke virket sånn. Elevene hevet standarden etter personalshowet og imponerte med kompliserte danser med mange høytflyvende moves. Det var tydelig at det hadde blitt øvd og at alle hadde fått sitt å bidra med. Det var flere som fikk sin debut som danser på en scene denne kvelden og kjenne på nye følelser og mestring. Og det er det et skoleår her skal handle om, muligheten til å prøve nye ting sammen med andre i trygge omgivelser. Klankampen og danseprosjektet er en hurtiginnføring i denne tankegangen og forhåpentligvis var det mange som ble kjente på tvers av linjene disse dagene. Det er en spesiell høst i et spesielt år. Corona gjør at det blir litt mer avstand mellom mennesker og da er det kanskje viktig å holde fokus på samhold.