Hjem / Skolen / Om Nordmøre Folkehøgskule

Om Nordmøre Folkehøgskule

Nordmøre Folkehøgskule ligger i Surnadal kommune. Skolen ble startet i 1913 og er en frilynt folkehøgskole.

Her ser du hvor kule, eller kanskje dumme, lærerne våre ser ut. Spiller du av filmen ser du hvor kule elevene er.

Frilynt er et gammelt og kanskje vanskelig ord. Vanskelig fordi det ikke er en del av det daglige språket lenger. Frilynt kan oversettes med ubundet eller fritt. På Nordmøre Folkehøgskule forstår vi det å være frilynt som forpliktene i forhold til at vi skal strekke oss langt for å forsøke å forstå og akseptere alle. Vi forsøker å fri oss mest mulig fra fordommer. Og vi ønsker å være en skole mest mulig fri for bindinger til bestemte politiske og/eller religiøse retninger.

Nordmøre Folkehøgskule ligger sentralt plassert i Surnadal. Skolen ligger på tettstedet Skei, så det er kort avstand til det meste du måtte trenge utenfor skolens vegger.

Når vi sier kort vei til vårt lille sentrum, vil det for eksempel si 150 meter til banken, 160 til kommunehuset, 250 meter til Coop og Posten, 280 til kulturhuset, 320 til puben, 600 til legesenteret, 800 til Amfi, o.s.v. Som du forstår avstandene er ikke avskrekkende store.

Skolebygget

Selve skoletomta bærer navnet Skeidstun. Tomta er opprinnelig skilt ut fra nabogården Sommerro. Der er musikeren og komponisten Henning Sommerro vokst opp. Navnet Skeidstun kommer av nærheten til sentrumsområdet Skei(d).

Skolen har eksistert i  over 100 år. Den ble startet i 1913 og vi hadde stort bursdagsselskap 12. oktober 2013 med innbudte gjester og stor stas. De fleste gjestene var selvsagt tidligere elever. 

Skolens ene hovedbygg rommer foredragssal, bibliotek, kontorer og mange klasserom og internat. Bygget ble oppført i 1962 og bærer derav det fantasifulle navnet 62-bygget. Deler av bygget er renovert en rekke ganger etter dette. Bl.a nytt e-sport rom og klasserom i 2021 og 2022.
Andre hovedbygget på skolen rommer gymsal, speilsal til kampsport og dans, stor scene, treningsrom, kjøkken, spisesal, diverse klasserom og internat. I tradisjon med skolens fantasifulle navnepolitikk kalles dette store huset 72-bygget. Gjett når det ble bygget. (Renovert i 1991 og 2013)

Nordmøre

Få steder i Norge kan lokke med så dramatisk og vakker natur som Møre og Romsdal. Snødekte topper med loddrette fjellsider som raser ned i dypblå fjorder med fruktbare landflekker innimellom, som små og store smaragder i det grå fjellandskapet.

Fjellturer frister mange av elevene på Nordmøre Folkehøgskole

Og aller øverst troner Nordmøre på toppen av Fjord-Norge, med en spennende kyst og en fantastisk skjærgård. Nordmøre er et eldorado for sportsfiskere på havet, i sjøen, i elver og vatn. 7 fjorder fører deg innover til fjelleventyret for vandrere og klatrere i Trollheimen og Sunndalsfjella.

Dette vakre naturfylket har byer også. Ålesund, Molde og Kristiansund danner et trekløver av vitale og vakre kystbyer. Ålesund med handel og berømt bybebyggelse, jazzbyen Molde og Nordmørshovedstaden Kristiansund med klippfisk og etter hvert også olje.

Nordmøre er nordligste delen av fylket Møre og Romsdal. Området grenser til Trøndelag i nord og øst og til storhavet i vest.

Severdighetene er mange på Nordmøre. De fleste knyttet til den vakre naturen. Atlanterhavsveien er for eksempel Norges mest kjente «veistykke» over hav der den danser fra holme til skjær, fra øy over bruer til enda en øy. Innerdalen er offisielt flere ganger kåret til Norges «vakreste dal». Tullete kåring kanskje, men Innerdalen er vakker og vel verdt et besøk. Og Trollheimen, som Innerdalen er en del av, er Europas reneste område i følge EU.

Gode minner

Mest av alt ser vi fram til nye kull med vakker ungdom som skal være elever her. Kanskje blir du en av de ca. 80 ungdommene som begynner her neste høst. I så fall velkommen hit og hvis ikke lykke til med det du i stedet skal gjøre.

Kommer du, drar du neppe uberørt her i fra. Nedenstående dikt skrev Holger, som var elev i 1994, på bussen på vei til gjensynsfest på folkehøgskolen. Holger omtaler skolen som NoFo, en mye brukt forkortelse for Nordmøre Folkehøgskule.

Katedral

Når eg sit her på bussen
føler eg meg mest
som ein Pilgrim
på vandring
til eit heilagt mål.
Det heilage målet er NoFo,
der er for meg
ein Katedral
av gode minner.

Holger Morten Røyset, elev 1994/95.