Hjem / Skolen / Dette gjør vi for klima og miljø

Dette gjør vi for klima og miljø

Det er viktig å ta vare på klimaet og miljøet og vi prøver å gjøre ditt opphold på skolen så klima- og miljøvennlig som vi kan. Blant annet forsøker vi å bruke tog mer enn fly – og likevel er våre linjeturer blant de mest spennende du finner!

Vi velger å ta tog eller buss fremfor fly på studieturene dersom det er mulig.

Vi lar være å fly når vi kan

Alle våre linjeturer går til spennende steder i Europa. Det gjør det mulig å velge miljøvennlige transportmidler som tog og buss når vi reiser. Samtidig prøver vi å unngå å bli for fanatiske. Er det klare grunner som taler for det, benytter vi fly til å forflytte oss uten at verken du som elev eller andre skal kjenne på noen form for skam i forhold til det.

Se verden fra toget

Når vi foretrekker tog som befordringsmiddel er det slett ikke bare for å minske miljøavtrykket av vår virksomhet. En togreise er i seg selv en fantastisk måte å reise på. Du har god plass, langsom tid, ofte vakker utsikt og altså tid og rom til å nyte denne utsikten og samværet med dine medpassasjerer. Og nettopp tiden sammen er noe av det beste folkehøgskoleåret har å by på. Du er mye sammen med folk, mange forskjellige folk. Det er det mye godt å hente ut av. Trolig kommer du nærmere inn på flere mennesker dette ene året på folkehøgskolen enn du gjorde i løpet av mange år i tidligere skolegang.

Vi begrenser forbruket og lærer elevene å gjøre det samme

Vi har kommet over stadiet der vi diskuterer om vi er en del av overforbruket av jordens ressurser. Vi forsøker heller å fokusere på hva vi kan gjøre for å gi våre små men viktige bidrag for en bærekraftig verden.

Og det å forsøke å bidra til til redde verden bittelitt trenger slettes ikke å være bare gravalvorlig eller kjedelig. Mye handler om sunn fornuft og å bringe noe av denne fornuften over i konkret handling.

På Nordmøre Folkehøgskule vil du blant annet få oppleve;

 • Kjøttfrie dager
 • Fokus på gjenbruk
 • Re-design valgfag
 • Lokal fjernvarme som hovedenergikilde
 • Sparedusjer
 • Fokus på matkasting
 • Kortreiste studieturer
 • Rettferdig handel
 • Aksjonsforskning valgfag
 • Avfallssortering
 • Lærere og gjesteforelesere med fokus på miljø- og bærekraft

Mat og miljø

Mat er viktig, mat er godt, mat er det vi lever av. I noen grad også det vi lever for. Å kose seg med maten er viktig. For noen også noe å lære seg. På Nordmøre Folkehøgskule er vi stolte over standarden på kjøkkenet vårt. Her tilberedes hver dag hjemmelaget, næringsrik, variert og god mat til elever og ansatte.

Men mat er også en av våre klareste kilder til overforbruk gjennom både produksjon, transport og forbruk. Vi forsøker etter fattig evne å benytte oss av kortreist mat når vi kan. Vi er med på ordninger med rettferdig handel og vi har stort fokus på utnytte matressursene best mulig. Så langt det går unngår vi å kaste mat, eller vi forsøker i alle fall å kaste så lite vi kan.