Hjem / Skolen

Skolen

Nordmøre Folkehøgskule ligger i Surnadal kommune. Skolen ble startet i 1913. Nordmøre Folkehøgskule er en frilynt folkehøgskole

Frilynt er et gammelt og kanskje vanskelig ord. Vanskelig fordi det ikke er en del av det daglige språket lenger. Frilynt kan oversettes med ubundet eller fritt. På Nordmøre Folkehøgskule forstår vi det å være frilynt som forpliktene i forhold til at vi skal strekke oss langt for å forsøke å forstå og akseptere alle. Vi forsøker å fri oss mest mulig fra fordommer. Og vi ønsker å være en skole mest mulig fri for bindinger til bestemte politiske og/eller religiøse retninger.

Nordmøre Folkehøgskule ligger sentralt plassert i Surnadal. Skolen ligger på tettstedet Skei, så det er kort avstand til det meste du måtte trenge utenfor skolens vegger.

Når vi sier kort vei til vårt lille sentrum, vil det for eksempel si 150 meter til banken, 160 til kommunehuset, 250 meter til Domus og Posten, 280 til kulturhuset, 320 til puben, 600 til legesenteret, 800 til Amfi, o.s.v. Som du forstår avstandene er ikke avskrekkende store.

Mest av alt ser vi fram til nye kull med vakker ungdom som skal være elever her. Kanskje blir du en av de ca. 80 ungdommene som begynner her neste høst. I så fall velkommen hit og hvis ikke lykke til med det du i stedet skal gjøre.

Kommer du, drar du neppe uberørt her i fra. Nedenstående dikt skrev Holger, som var elev i 1994, på bussen på vei til gjensynsfest på folkehøgskolen. Holger omtaler skolen som NoFo, en mye brukt forkortelse for Nordmøre Folkehøgskule.

Katedral

Når eg sit her på bussen
føler eg meg mest
som ein Pilgrim
på vandring
til eit heilagt mål.
Det heilage målet er NoFo,
der er for meg
ein Katedral
av gode minner.

Holger Morten Røyset,
elev 1994/95