Mat

Uten mat og drikke duger helten ikke. Heller ikke i folkehøgskolehverdagen. Du spiser alle måltider i matsalen. Kanskje skolens aller koseligste sted. Det sørger vårt supre kjøkkenteam for.

Og spiser gjør vi både titt og ofte. Fire måltider om dagen på hverdagene og tre i helgene. Et mest mulig sunt og variert kosthold sørger vi for. Så du trenger ikke bekymre deg for å savne kjøttkakene til mor. I alle fall ikke hele tiden.

Vi serverer en sammensatt og næringsrik meny. Noe tradisjonsmat fra Nordmøre må du regne med, men mest går det nok i retter du kjenner fra før. Kjøtt, fisk, brød, frukt og grønnsaker. Et nokså normalt norsk koshold. Når du først er på Nordmøre vil vi naturligvis sørge for at du får smake noen lokale lekkerbiskener som "Potetbaill", "Sildbaill" og "Kjøtt og Påsse". Den sistnevnte er Surnadal sin nasjonalrett. Enkelt forklart kjøtt som er kokt kjempelenge i kjøttkraft og som derav blir ekstra mørt og saftig. Kjempegodt!

Noen ganger Pizza, andre dager tradisjonskost. Poenget er at det er godt med begge deler. Og ikke minst med variasjonen. Fisk spiser vi også normalt mye av. En par måltider i uka er normen. Vegetarmat ivrer vi også for. Så alle får prøve seg litt på varianter av mat uten animalsk tilsnitt.

På lørdagene har vi det akkurat slik som mange er vant med hjemmefra. Enkel middag tidlig på dagen. Som oftest er det grøt. Og så lørdagskos uttpå kvelden. Det kan være Taco, Lasagne, Pita, eller andre varianter av god lørdagsmat.

For de som ønsker det serverer vi ulike spesialdietter. Det kan være ut i fra allergier/ intoleranse, eller på grunn av personlige ønsker/overbevisninger.

Vi har tilpassede dietter for Cøliaki/Gluten intoleranse og for Melke/Laktose intoleranse.

Om det er behov for ekstra diett på grunn av annen form for matallergi tilpasser vi oss også disse så langt vi evner.

Vi tilpasser også diett til Vegetarianere og eventuelt Veganere.

Utgifter til normalt kosthold er inkludert i skolepengene. Hvis du av ulike årsaker går for en spesiell diett betaler du ekstra for dette. Cøliaki/Gluten diett koster kr. 1.000,- ekstra per måned. Diett for Laktose/Melke intorleranse eller Veganer koster 500,- ekstra per måned. Har du en diagnose som krever spesielt kosthold finner du informasjon om støtteordninger i forhold til dette på NAV sin hjemmeside under NAV helse.

Vi er godt vant med ulike dietter. På kjøkkenet ser vi det som en fin utfordring å få lage til mest mulig sammensatt, velsmakende og variert mat for alle. Har du spesielle behov i forhold til mat er det lurt at du tar kontakt med oss om dette når du kommer hit som elev. Så får vi planlagt din diett sammen og lagt forholdene best mulig til rette både for deg og for oss som skal tilberede maten.