På en folkehøgskule er det vanlig at skolen blir en egen liten verden. Kanskje er følelsen enda sterkere i år på grunn av Corona-restriksjonene, som gjør at vi er mindre blant folk utenom skolen og hopper over høstferie. Derfor er det viktig at vi vender blikket utover med jevne mellomrom, slik at vi ikke glemmer at vi er en del av verden

Miljøuka er en slik event. Den er ment for å tydeliggjøre hva vi kan gjøre for miljøet og utslipp, både på skolen, personlig og i nærmiljøet. Her på skolen har vi tatt et tydelig standpunkt i forhold til klimakrisa og vi jobber kontinuerlig med å bli bedre på miljø. Nylige grep vi har tatt inkluderer blant annet at vi har redusert kraftig på fly som transportmiddel. Vi har også valgt å ha økt fokus på miljøuka på skolen. I år var det blant annet fokus på matsvinn, kortreist og økologisk mat, og dumpster-diving.

Skolen viser i løpet av uka elevene hva skolen har tenkt og hva vi gjør rundt bærekraftig drift av skolen, men selv om vi gjør flere små og store grep er utvilsomt den største miljømessige gevinsten reduksjonen av nevnte flytrafikk – som gir store utslag på klimaregnskapet.

Samme uke hadde vi brannkurs. Å slokke med pulverapparat er kjekt å kunne, og det er greit å ha fått øvd litt før det faktisk brenner. Takk til Surnadal Brannvesen for opplæring og praksis!

På de ulike linjene kjører det forskjellige prosjekter med miljøfokus tilpasset linjas innhold. Foto-Reise hadde fotoshoot på et sted sentralt i Surnadal der det har en tendens til å hope seg opp både smått og stort av søppel. Friluftsliv og Tren ble spesialister på «pogging», å plukke med seg søppel når man er ute å jogger og orienterte seg om materialene i fritidsklær som ikke nødvendigvis trenger å være miljøvennlige. Makeup-artistene holdt foredrag om de ulike miljøfiendtlige stoffene som dessverre blir brukt i mye sminke. E-sport kan virke som en veldig miljøvennlig aktivitet, men e-sport satte seg ned og beregnet hvor mye strøm som kreves for å drive maskinene

Ukas høydepunkt for mange var Strandryddedagen. Her får man hjelpe miljøet med en hands-on metode og man ser resultatet med egne øyne. Vi valgte å rydde en strandlinje der det er kjent for å drive i land og samle seg mye, både drivved og, dessverre, mye søppel.

De store bitene er de som er lettest å rydde opp. Det som var vanskeligst og mest dominerende var all småplastikken som man fant overalt. Løftet man på en stein finner man isopor eller skarpe biter av fargefalmet knust hardplastikk. Selv etter flere timers iherdig innsats av skolen kan vi ikke si at stranda er helt ryddet. Til det er kanskje problemet for omfattende med tanke på all småplastikken. Et lyspunkt var relativt lite av miljøsynderklassikeren q-tips, som kan tyde på at folk har sluttet å skylle disse i do. Små steg fremover er fortsatt steg fremover.

Selv om temaet er alvorlig var det god stemning på slutten av uka. Vi har fått gjort flere positive ting for miljøet, og vi har gjort det sammen!