Send søknad
Søk på linjen
Hjem / Linjer / Friluftsliv

Friluftsliv

Ledig plass
Studietur: Alpene og Middelhavskysten
Lærer: Elias Holstad
Pris: fra 126.000,-
Oppstartdato: 27.08.2023

Her får du litt av alt! Friluftslivslinja drar på utallige turer året rundt i Norges vakreste fjell og fjordfylke Møre og Romsdal, samt på linjefagstur til Alpene og Middelhavskysten i Italia. Vennskap for livet dannes når grenser sprenges i Nordmøres ville og vakre natur. Bli med å skap ditt eget eventyr!

På Nordmøre kan du gå fra fjord til fjell og nyte urørte hvite fjellsider, du kan sitte ved en toppvarde og skue utover det vakre og alpine tindelandskapet, som Trollheimen, Innerdalen og Sunndalsfjella har å by på. Det er kort avstand til havet og kystlandskap. Dette gir oss mulighet til stor variasjon innen friluftsliv. Og er du elev på Nordmøre Folkehøgskole får du oppleve alt dette! Det er underveis eventyret ligger. 

 I løpet av skoleåret får du opplæring i:

 • Toppturer og flerdags ekspedisjoner i Trollheimen
 • Planlegging og gjennomføring av varierte turer året rundt
 • Havpadling i fjordområder og skjærgård – kvalifiserer til Våttkort
 • Kanoturer i sjø og på elv
 • Klatring ute og inne, kvalifiserer til Brattkort
 • Ski, både fjellskiturer, toppturer og kjøring i slalombakker 
 • Overnatting i telt, gapahuk, snøhule, hytte og under åpen himmel

Du vil også få noen håndfaste bevis på din friluftslivskompetanse med Brattkort i klatring og Våttkort i kajakkpadling. 

Planen for året

 • Linjetur: Alpene og Middelhavskysten
 • Toppturer til f.eks. Innerdalstårnet, Dronningkrona og Sula
 • Ekspedisjon «Trollheimen på tvers», 5 dager gjennom hjertet av Trollheimen
 • Tinderangling over f.eks Trollhøttatraversen
 • Opplæring i kart, kompass og GPS
 • Villmarkscamp med rotur i Geitbåt, fisking og matauk
 • Klatring og isklatring
 • Knivkurs – lag din egen tollekniv
 • Skredkurs – snølære, skredlære og sikker ferdsel i vinterfjellet
 • Toppturuke i Trollheimen på ski
 • Vinterskitur gjennom Trollheimen
 • Snøhule og andre boformer i snø
 • Alpintur til Åre – skikurs i alpint og snowboard
 • Kajakkpadling i skjærgården fra Halsa til Tustna/ Valsøybottn, med topptur fra fjord til fjell
 • Sove under åpen himmel foran et knitrende leirbål, bo i telt, hytter, snøhule og lavvo. 

Enten du ønsker å videreutdanne deg innenfor friluftslivsfaget eller bare ha det som en hobby, vil dette året gi deg solid basiskunnskap og nyttige erfaringer for et selvstendig friluftsliv. Opplegget passer for alle, og det blir tatt hensyn til ditt erfaringsnivå. 

Jeg har fått lært mye og fått testet meg blant annet ute i naturen, rundt om i Europa og hjemme på skolen. NoFo har også gitt meg mye annen erfaring. Jeg har fått muligheter som å lage italiensk mat, trene Taekwon-do og Kickboksing og designe årbok. Men noe av det aller viktigste skolen har gitt meg er vennskap, kjærlighet i forskjellige former og en evig forelskelse i den vakre dalen skolen ligger i.

Jenny Husås Houmb

Student

Året på NoFo ga meg gleden av å mestre ting jeg ikke engang visste fra før at jeg kunne! Storslått natur, fenomenale lærere og en nydelig bukett elever gjorde at jeg ikke ville være noe annet sted enn akkurat der, akkurat da. I vesle, vakre Surnadal❣ Noen av mine nærmeste venner i dag, 10 år senere, takker jeg NoFo for ❤

Ingrid Flyen Brandstad

Sykepleier og bonde

Studieturer

Linjefagstur – Alpene

I mars-april reiser vi til Alpebyen Bormio, hvor vi skal stå på ski og gå topptur. Deretter forflytter vi oss til Finale Ligure ved middelhavskysten for å klatre, stisykle og prøve oss på Via Ferrata. Altså det beste fra både vinter og sommerfriliuftslivet på samme tur!
Vi ønsker å sette et lavere karbonavtrykk og har derfor bestemt oss for at ingen linjefagsturer skal gå ut av Europa. Om du er enig med oss i at alle kan gjøre litt for miljøet, så er dette linja for deg!

Høst – vinter – vår

På høsten reiser hele skolen på overnattingstur i vakre Trollheimen. Dette er en friluftsliv-light tur i skolens nærområde. Her koser vi oss med små turer, konkurranser, utemat og frisk fjelluft. .

Et av årets vakreste eventyr er i februar. Da flytter vi i praksis hele skolen til Åre,  nord-europas største skianlegg! Der finner vi 89 løyper i alle vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert. Her får du prøve ulike aktiviteter under kyndig veiledning. Vi arrangerer kurs i ulike skiferdigheter, både for nybegynnere og viderekomne. Kanskje kan du lære å stå på brett eller forbedre Telemarkteknikken du allerede har?
Du vil bo i flotte hytter sammen med dine medelever, hvor du virkelig kan dyrke hyttekosen med både god mat og yatzy til krampa tar deg.I mellom skislagene og hyttekosen tar vi turen til trampolineparken for å sprette fra oss litt. Eller kanskje bowlinghallen med påfølgende besøk på den lokale sjokoladefabrikken.

Skoleåret avsluttes med en felles skoletur til Valsøyfjorden. Der telter vi, griller og utfordrer oss selv i klatreparken, velter rundt i kajakk og synger sanger rundt leirbålet.

Elias Holstad

Lærer Friluftsliv, FriSki og Tren

Elias er en bereist fyr; det finnes ikke ett møbel han ikke har greid å reise seg opp ifra. Som tidligere guide extravagant på Svalbard og 1998 midtnorsk backflipmester på ski, har han nå funnet seg til rette her på Nordmøre Folkehøgskule. Selv om Elias er en levende representasjon av friluftslivets mange fasetter, med både storm, ruskevær og solskinn, er han er et typisk ja-menneske som med stoisk ro tar alle utfordringer på strak arm. Med formidabel friluftkompetanse og knallharde CrossFit-økter, sørger Elias for et trygt og godt år fullt av turglede og utfordringer.

+47 99 54 02 08

Andre lærere på linjen

Karoline Dale Bogstad