Send søknad
Søk på linjen
Hjem / Linjer / Filmskuespiller

Filmskuespiller

Ledig plass
Studietur: London, Praha, Berlin
Lærer: Hege Lauritzen
Pris: fra 131.000,-
Oppstartdato: 27.08.2023

Filmskuespiller? En fjern drøm. Eller kanskje en realistisk en ? Du har i alle fall muligheten til å begynne reisen på veien mot stjerne her og nå. På Nordmøre Folkehøgskule og Norges første filmskuespillerlinje.

Film

  • Method Acting
  • Casting
  • Skuepiller – Filmskuespiller
  • Audition
  • Lys/Lyd

Som filmskuespiller får du lære mye om karakterbygging mot kamera. Du vil jobbe med skuespillertrening basert på teknikkene til kjente teaterteoretikere som Stanislavskij, Lee Strasberg og Peter Brook.

Ved bruk av teknikker som Method Acting lærer du å utvikle ditt skuespill gjennom å bruke dine egne erfaringer i spillet. Det du har erfart og følt i gitte situasjoner lærer du å overføre til din fremstilling av ulike rollefigurer. 

Du vil også få øving i forskjellene i selve skuespillet på film og teaterscene. Mye er likt, men film og scene krever noen ganger et litt ulikt uttrykk.

Filmlinja på skolen har en stor produksjon og trenger derfor stadig nye skuespillere til ulike roller og karakterer. Du vil gjennom praksis få god erfaring i hva som kreves i de ulike produksjonene.

I samarbeidet med filmlinja vil du som skuespiller også få god innføring i de forskjellige fasene i en filmproduksjon. Du vil følge hele utviklingen i tilblivelsen av en film fra synopsis til ferdig manuskript/scene/film. 

Jeg minnes NOFO som et år med mange følelser. Det var overveldende, intenst, inspirerende, skummelt og trygt på samme tid.Verden var bitteliten, men rommet alt, og tiden gikk veldig langsomt, men plutselig var den over. En må gi mye av seg selv. Koble seg på folk, åpne seg for det som er fremmed og utnytte alle muligheter en får til å teste nye ting. Gjøre mest mulig av alt! På mange måter ble den tiden starten på det som nå er blitt meg. Noen av mine beste venner fra da er med meg fremdeles, og minnene vil jeg ha med meg for alltid.

Hege Hauff Hvattum

Produsent

Ett år på Nofo har beriket livet mitt på mange måter. Jeg oppdaget nye interesser og utfordret komfortsonen min på ulike arenaer. Det som da var teater- og musikal-linjen vekket en ny interesse i meg, som senere også ble min utdanning- og yrkesretning. Ett år på folkehøgskole var et lærerikt år som jeg fortsatt lærer av, nå 6 år senere. Men først og fremst var ett år på NoFo et godt valg hvor jeg fikk tid, pusterom og aksept til å være meg selv sammen med andre.

Karen Jo Fiksdahl

Lektor Teater

Teater

  • Skuespillerteknikk
  • Stemmebruk
  • Improvisasjon
  • Tekstarbeid
  • Sang og Dans

For å kunne fungere som filmskuespiller må du selvsagt lære mye innenfor klassisk teater. Mange av prinsippene og teknikkene vil være like på scene og film.

Målet med undervisningen er å gi deg grunnleggende forståelse for teater, og du vil få undervisning i skuespillerteknikk, tekstfremføring, stemmebruk, bevegelse, sang og dans.

Skuespiller-erfaring vil du få både på scene og film. Hele tiden vil vi jobbe konkret med mindre øvelser og oppsetninger.

Gjennom teatersport, improvisasjon,tekstanalyse og stemmebruk vil du få god innsikt i de håndverksmessige sidene ved å drive med teater.

Skolen har tre scener, en stor med digitalt lys og stor PA, – og to mindre studioscener med analogt lysbord. Alle har god lysrigg. Så vi har gode muligheter for å kunne eksperimentere innen større og mindre uttrykk både på scene og lerret.

Film – og teaterarbeid er også en fin måte å møte nye mennesker på og ikke minst en glimrende arena for å lære seg skikkelig lagarbeid.

Studieturer

Linjefagstur – Hollywood

For virkelig å oppleve filmens pulserende verden fra innsiden, drar du på studietur til verdens film-metropol: Hollywood. 

Vi skal selvfølgelig gå på trynet inn i obligatoriske turistfeller, men lærerne vil benytte seg av sine kontakter i bransjen til å få omvisninger på locations som er lukket for turister og den vanlige mann i gata. 

Tidligere har vi brukt en dag på DreamWorks Animation Studios, besøkt visual effects fasilitetene til Ntropic og leika oss med kamera på Red Studios. Et besøk til Los Angeles Film School hører også med.

Vi kan heller ikke besøke Los Angeles uten omvisning på Warner Brothers Studios, eller å tilbringe en dag på Universal Studios Themepark. Harry Potter world ligger jo der. Jeg mener, Harry Potter!! Vi tar toget fra platform 9 3/4, og kanskje unner vi oss til og med en sjokoladefrosk fra Diagon Alley på veien.

Det blir et innholdsrikt og hektisk program men vi legger inn noen avbrekk og fridager også. Kanskje vil du tilbringe fridagen på Santa Monica Beach, eller kanskje du blir med en gjeng til Six Flags Magic Mountain for adrenalinkick av uante proporsjoner? Eller vil du heller vandre i gatene og kjenne på rød løper-glamour Dolby Theatre? 
Mulighetene er mange.

Vi skal så klart oppleve hva Los Angeles som storby har å by på ellers også. Det kan være alt ifra musikaloppsetninger, konserter, eller å se en storfilm på en av verdens største IMAX-kinoer. Hvem kan si nei til et 620 kvadratmeter stort lerret?

Elevenes medbestemmelse i innholdet av turen er i fokus hos oss, så vi setter av tid i klassen til å diskutere andre aktuelle og interessante reisemål og opplevelser i Los Angeles.

Linjefagstur – Kosmorama Internasjonale Filmfestival

Trondheim ligger bare noen steinkast unna (2540 kast, dersom du kaster en stein 50meter. Det er fortsatt ganske nærme). Da kan vi ikke med god samvittighet la Kosmorama Internasjonale Filmfestival gå av stabelen uten vår tilstedeværelse. De setter opp ca 80 filmer fra hele verden og i alle mulige sjangre. Vi får ikke med oss alle, men vi bruker et par dager i byen og velger på demokratisk vis ut de mest interessante. Det blir uansett en flott opplevelse hvor vi får servert noe annet enn det Netflix og Disney+ har å by på.

Høst – vinter – vår

På høsten reiser hele skolen på overnattingstur i vakre Trollheimen. Dette er en friluftsliv-light tur i skolens nærområde. Her koser vi oss med små turer, konkurranser, utemat og frisk fjelluft. .

Et av årets vakreste eventyr er i februar. Da flytter vi i praksis hele skolen til Åre,  nord-europas største skianlegg! Der finner vi 89 løyper i alle vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert. Her får du prøve ulike aktiviteter under kyndig veiledning. Vi arrangerer kurs i ulike skiferdigheter, både for nybegynnere og viderekomne. Kanskje kan du lære å stå på brett eller forbedre Telemarkteknikken du allerede har ?
Du vil bo i flotte hytter sammen med dine medelever, hvor du virkelig kan dyrke hyttekosen med både god mat og yatzy til krampa tar deg.I mellom skislagene og hyttekosen tar vi turen til trampolineparken for å sprette fra oss litt. Eller kanskje bowlinghallen med påfølgende besøk på den lokale sjokoladefabrikken.

Skoleåret avsluttes med en felles skoletur til Valsøyfjorden. Der telter vi, griller og utfordrer oss selv i klatreparken, velter rundt i kajakk og synger sanger rundt leirbålet.

Hege Lauritzen

Lærer Filmskuespiller

For Hege er livet en dans. Ofte en dans på roser. Som teater- og danselærere flest har Hege vanskelig for å sitte stille. Og gjør hun det er det med ben og armer flettet i de merkeligste vinkler og positurer, og helst sitter hun på gulvet. I alle fall langt unna en stol. Hege ivrer for film, teater, dans og musikk, - for alle kulturuttrykk egentlig. Og vil gjerne gjøre deg god. Og tror du idrettslærerne alltid er de sprekeste så har Hege to norgesmesterskap i Offpiste Snowboard. Bare så det er nevnt. Hege er allmennlærer fra Høgskolen i Innlandet (HIN) og har drevet med dans og teater fra barnsben av. Hun har undervist i dans og teater i mer enn 20 år og har selv vært utøvende danser. I tillegg er hun utdannet yogalærer. Hver sommer er hun i London og lærer mer for bedre å kunne lære deg.

+47 90 57 60 75

Andre lærere på linjen

Jo Inge Nes

Raymond Grøvdal Hansen