Surnadal, perla ved Trollheimen, har mye godt å by på. Er det mulig å lage et måltid kun basert på lokale råvarer? Kan det i tillegg være klimavennlig, godt og trivelig?
Her på huset ønsker vi at man skal lære gjennom å gjøre. At man skal eie prosesser. Det gjør du ved å være med på alle steg i det som skal gjøres. Kan man eie prosessen med et måltid? Ja, gjennom å sanke, slakte og tilberede mat, gjør man det. Kanskje man setter større pris på måltidet også? Kom til oss, og prøv det!
«Miljøveka» på NoFo er over, men alle kommer nok til å huske fredagsmiddagen denne uka. Samarbeid på tvers av linjer, lærere og kjøkkenpersonale førte til et festmåltid på slutten av uka.
Av dette ble det tryllet frem et godt måltid av våre dyktige damer på kjøkkenet, men samarbeid var nøkkelordet.
Hva har dette med miljø å gjøre? Jo, å bruke nære ressurser gir oss ferskere og bedre mat, med et mindre fotavtrykk. Det er en vinn-vinn situasjon. Om maten får være lengst mulig der den hører hjemme, ja, da smaker den også bedre. Har du smakt nytrukket makrell eller hjemmelagde fiskepinner av torsk? Hjortekjøtt rett fra skogen og inn på tallerkenen? Hva med villbringebær, og vent, vi må ikke glemme markjordbær! Ja, nå fikk du kanskje vann i munnen? Du vet hva vi snakker om. Hvis ikke, søk deg hit og få muligheten til det. Vi har nemlig lyst til å gjøre dette igjen.
Kunnskapspåfyll ble det også. Trøndelag Sankeri sanker mat til de beste restaurantene i Norge, og denne uka var de hos oss. De starta uka vår med et inspirerende og lærerikt foredrag. Ja, vi vet vel at man ikke kan produsere ananas i Norge, men visste du at Tunbalderbrå smaker ananas? Og det beste, det vokser i grøfta rett utenfor her! Vi importerer uante mengder med sitroner, men skogen vår er full av den samme smaken, om vi vet hva vi skal se etter. Let etter «vaffelblader» (gjøksyre) i skogen neste gang! Fine naturopplevelser kommer på kjøpet, og det har vi alle godt av. Og vet du, viltkjøtt er det mest bærekraftige kjøttet vi kan spise, det er dyr som lever fritt og spiser av det skogen har å by på.
«Miljøveka» var et bevis på at det ikke er noe offer å leve miljøvennlig, takk for maten!