"Alle bør drite seg ut litt", sier Hallvar som konklusjon på en tankerekke ingen av oss andre har fått innsyn i.

-Tusen takk altså, dere har vært en herlig gjeng hele uka!

Hallvar Witzø og Hege Hauff Hvattum har nettopp avsluttet en tre dager lang, meget intens, workshop med filmproduksjon, makeup og skuespillerelevene våre.

Hallvar Witzø er en meget energisk og kunnskapsrik regissør mest kjent for «Ja vi elsker (2014)» og «Tuba Atlantic (2010). Førstnevnte film ble vist under filmfestivalen i Cannes, og sistnevnte har vunnet priser både Den Norske Studentfilmfestivalen, og den enda gjevere Student Academy Awards. Tuba Atlantic ble også nominert til Oscar for beste kortfilm. Og kanskje det gjeveste av alt, han har vært andreårs elev her på Nordmøre Folkehøgskule.
Han jobber nå med sin første helaftens spillefilm.

Hallvar studerer resultatet av første regi-oppgave.


Siden Hallvar har fått så mye skryt, tenkte jeg at vi skulle bli litt bedre kjent med Hege også. Jeg røsker tak i henne tre sekunder etter at hun og Hallvar har avsluttet workshopen. De har sikkert fjorten forskjellige deadlines de må rekke men tar seg likevel tid til å svare på noen spørsmål før de må stresse avgårde.

-Så Hege, hvem er du egentlig?

-Jeg har undervist elevene dine i flere år nå, så du må jo vite hvem jeg er?

Umiddelbart materialiserer det seg noen smertefulle sannheter for forfatteren av dette intervjuet:
1. Mine egenskaper som journalist er meget begrenset.
2. Jeg kan krølle et ark med planlagte spørsmål sammen
til en ball mer tettpakket enn Isfjorden samfunnshus på vaffeldagen.
3. Jeg er avhengig av Hege og Hallvars hjelp om dette intervjuet skal berges i land.

Hege ser det på meg og kommer ridende til unnsetning.

-Jeg heter Hege Hauf Hvattum og har sammen med Hallvar Witzø nettopp hatt en workshop i skuespillerteknikk, regi, idéutvikling og casting. Og det virker som elevene har kost seg.

-De ser noe redusert og slitne ut, skyter Hallvar inn der han står å pakker ned laptopen sin.
-De er flinke altså. Jeg blir overraska om ingen av disse ender opp i bransjen på et tidspunkt.

Hege nikker annerkjennende.
-Jeg har kjent Hallvar siden han var andreårs elev her på Nordmøre Folkehøgskole og jeg gikk på teaterlinja, men vi har faktisk aldri jobbet sammen bortsett fra på disse workshopene. Eller jo, Hallvar spurte om jeg ville bli med på «Sommerbåten» for NRK, noe jeg er glad for at jeg ble med på. Fikk mange kontakter, som er superviktig i denne bransjen.

Jeg noterer febrilsk i et fåfengt forsøk på å holde følge med snakketøyet til Hege.

-Men du gikk vel ikke direkte fra teaterlinja vår til «Sommerbåten»?

-Nei, jeg studerte drama i Trondheim før jeg landa den første jobben min som prod-ass (Produksjons Assistent) på tv-serien «Dag», mye takket være studentteateret i Trondheim og kontaktene jeg fikk der. Jeg har en bitteliten statist rolle der også, men det trenger vi ikke snakke så mye om.
(Første episode, sesong tre, 1min 16sek uti episoden Red.anm)

-Etter «Dag» ble jeg tipset om å søke tv-skolen på Lillehammer. Siden studiene har jeg vært produsent på NRK satsingen «Lovleg», produksjons koordinator på «Thelma» av Joachim Trier, jobbet to år hos Motlys, et år hos Rubicon og om et par uker starter jeg i ny jobb hos Monster.

Hallvar og Hege skrur intensiteten opp til 11.

-Djeez, har du tid til å leve litt innimellom?

-Joda, men det blir litt hektisk innimellom. Jeg misunner litt de som går på folkehøgskole nå. Ikke at folkehøgskole trenger å være mindre hektisk, men det er mye mindre som står på spill. Det er et helt år hvor man kan lære, leke og teste, uten karaktererpress eller krav til å prestere.

-Er det noe du angrer på fra din tid på folkehøgskole? Trenger ikke bringe opp de pinligste øyeblikkene altså, om du ikke absolutt vil da.

Det virker som Hallvar har noe lurt å si, men han kaster et blikk mot Hege og biter det i seg.

-Jeg angrer vel på at jeg ikke gjorde mer, produserte mer. Jeg føler vel at jeg brukte tiden godt, men jeg kunne uansett gjort enda mer. Det er et tips til årets elever forresten. Har du lyst å lære deg å spille gitar, ja så plukk opp en gitar og gjør det. Gjør det nå. I mai er det forsent, og mai kommer fortere enn du aner.

-Alle bør drite seg ut litt, sier Hallvar som konklusjon på en tankerekke ingen av oss andre har fått innsyn i.
-For å komme seg fram i bransjen må man tørre å gutse, tørre å feile. Nordmøre Folkehøgskole er et trygt sted å gjøre dette på uten større konsekvenser.

-Dette gjelder vel uansett hvilken folkehøgskole du går på. Er det noe som kan trekkes fram ved Nordmøre Folkehøgskole spesielt?


-Scenografien her i Surnadal er fantastisk. Du har vakre Stangvik, Trollheimen.. Hvorfor reise til Alaska? «Revenant» kunne blitt skutt her. Skolen ligger litt unna storbyer, så du lever litt i en kreativ boble hvor du kan nerde fritt med dine egne ting uten ytre forstyrrelser og støy som stjeler oppmerksomheten din.

Hege ber elevene tørre å være dristige.

Guilty pleasure

-Alle har en guilty pleasure, så Hege, hva er din?
Hege tenker seg om.

-Mener du å lese mean tweets på youtube og sånn? Eller at jeg har runda Friends utallige ganger?

-Kultursnobb! Ikke vær så kul da, smeller det fra Hallvar fra sidelinjen.

-Hva med deg da Hallvar?

-Drunk Russian Compilations. Fail videoer. Umettelig. Får ikke nok av det. Stupid people at work, elsker det!
Og så ser jeg mye på tegnefilm. Rick and Morty… Pixar sine filmer spesielt. De er pokker så underholdende og så er det så mye å lære av dem når det kommer til effektiv historiefortelling. Og så hører jeg på Dire Straits.

-Jeg har aldri sett Game of Thrones eller Star Wars, men det er vel kanskje mer bare guilty enn pleasure?, resonneres det fra stolen der Hege sitter. Jeg velger å tro at hun skammer seg litt, men jeg har mine tvil.

Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Fra en filmlærers ståsted kan disse tre dagene oppsumeres med tre punkter:

  • Elevene våre har jobbet knallhardt, har lært mye og er meget dyktige!
  • Hege og Hallvar anbefaler alle å gå på Nordmøre Folkehøgskole.
  • Noen bør invitere Hege til en Star Wars workshop ASAP, for å ikke vite hvem Luke Skywalker er i 2019, er på grensen til uforsvarlig.
Obligatorisk selfie etter endt workshop