På Nordmøre Folkehøgskule kan du velge mellom mer en 40 valgfag. En fantastisk mulighet. Simon har valgt fire ulike fag første semester, og sliter med å finne ut hvilket som er det beste.

Simon Strand Nesvik er 21 år gammel kommer fra Målselv i Indre Troms og har Svennebrev som Smed. Ikke mange har det, men Simon har. I år er han elev på Taekwon-Do, Kung Fu, Tai Chi på Nordmøre Folkehøgskule og har valgt en variert sammensatt bukett av valgfag.

Første halvåret har jeg valgfagene Skriveverksted, e-sport, Kickboksing og styrketrening.

Hvilket er det beste valgfaget?

Det beste valgfaget finnes ikke. Alle er kjempegode. Angrer ikke på valget av noen av dem.

Skriveverksted er terapi for meg. Her lærer jeg å like å skrive. Det er fint å få lov til å skrive akkurat det jeg vil. Hvor mye, hva og hvordan er opp til deg selv og ditt eget initiativ. Det er da man lærer å like noe, motsatt av å bli tvunget til noe du må. Jeg skriver alt jeg har i hodet, får det ut. Synes det er veldig godt. Jeg skriver, leser det ferdige resultatet og sletter det. Det skal ikke brukes til noe annet enn min egen samling av tanker og refleksjoner. Det blir ingen roman foreløpig.

E-sport gjør at jeg får ut konkurransebehovet mitt. Vi har spill jeg ikke har spilt så mye før som Streetfighter, Tekken og Smash. Jeg får mestringsfølelse av å klare noe jeg ikke har gjort tidligere. Og så er det gøy med noe som ikke er fysisk. Blir fort mye fysisk ellers med interessene jeg har og med linjefaget i kampsport.

Kickboksing har jeg i motsetning til de andre valgfagene drevet mye med før. Her kan jeg pirke på teknikk og konsentrere meg om det grunnleggende jeg kan fra før. Det går ikke an å bygge for mye på grunnmuren. På grunn av Coronaen blir det forresten litt annen trening enn ellers ved at vi unngår kontakt. Anders kan synsykt mye forskjellig om ulike kampsporter så selv om jeg har trent Kickboksing i fem år har jeg mye å lære av ham. Du lærer ikke bare om hva du skal gjøre, men også om hvorfor. Jeg storkoser meg.

Styrketrening har jeg drevet litt med før i form av vektløfting. Nå har det blitt mer seriøst og variert. Også her har vi lærer som har ufattelig mye peiling. Det er blitt laget eget treningsprogram til meg og til alle de andre elevene som vil. En slik skreddersøm til hver enkelt elev er rett og slett fantastisk bra. Planen virker godt, jeg har blitt sterkere samtidig som jeg har lært teknikk som jeg merker er bra for kroppen. Nå vet jeg at jeg trener riktig og skadeforebyggende. Det er nødvendig med så mye trening som jeg legger ned nå samlet med linjefaget og de to valgfagene. Jeg merker at treningen er bra også for det mentale, spesielt sosialt anlagt trening, og det gjelder egentlig alle former for trening selv om treninga på linja er spesielt god sånn sett.

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med valgfagene. Både med skolens allsidige tilbud og med de fagene jeg har valgt for min egen del. Det kunne nesten ikke vært bedre.