Frilufsliv Costa Rica

Friluftslivslinja drar på utallige turer året rundt i Norges vakreste fjell og fjordfylke Møre og Romsdal, samt til Mellom Amerikas tropiske perle Costa Rica.

En aktiv hverdag i vakker natur, med spennende utfordringer du bare kan møte utenfor klasserommet, vil gi deg minner og naturopplevelser for livet! Kajakkpadling, hvite urørte fjellsider, klatring, tinderangling, bålturer, ”Ekspedisjon Trollheimen på Tvers” i vakker natur, samt vulkanfjell, zippline og rafting i Mellom Amerika er noe av det som møter deg på Friluftsliv – Costa Rica.

  • Toppturer og flerdags ekspedisjoner i Trollheimen
  • Planlegging og gjennomføring av varierte turer året rundt
  • Havpadling i fjordområder og skjærgård elver, kvalifiserer til Våttkort
  • Kanoturer i sjø og på elv
  • Klatring ute og inne, kvalifiserer til Brattkort
  • Ski, både fjellskiturer, toppturer og kjøring i slalombakker 
  • Overnatting i telt, gapahuk, snøhule, hytte og under åpen himmel.

Enten du ønsker å videreutdanne deg innenfor friluftslivsfaget eller bare ha det som en hobby, vil dette året gi deg solid basiskunnskap, nyttige erfaringer og fantastiske naturopplevelser. Opplegget passer for alle, og det blir tatt hensyn til ditt erfaringsnivå.

Vi skal blant annet bestige Innerdalstårnet, gå Trollhøttatraversen og  mange toppturer i Trollheimen. Vinteren og våren  bruker vi mye av tiden med ski på beina bl.a”Oppdrag Nordmøre” hvor vi padler og går toppturer fra fjord til fjell med skiene på kajakken. I tillegg skal vi ha Villmarkscamp med rotur, fisking og matauk, gå Trollheimen på tvers og sove under åpen himmel foran et knitrende leirbål. Padling i skjærgården på Smøla med sine nesten 5000 holmer og skjær.
Du skal få lære å lage din egen tollekniv av Surnadals beste knivmaker, samt lære om navigering med kart, kompass og GPS, og sikker ferdsel i vinterfjellet gjennom både skredkurs og ulike boformer i snø.

Linjefagsturen går til Costa Rica, der vi får muligheten til å drive friluftsliv i et tropisk og fredelig vulkanland i Mellom Amerika, med kyst til både Stillehavet og Karibien. Landet har et unikt biologisk mangfold og nesten 1/3 av landet er fredet i form av naturreservater og enorme nasjonalparker. Det lille landet byr på høye fjell, tropisk regnskog, aktive vulkaner, flotte raftingelver, et mangfoldig plante- og dyreliv, og fantastiske strender.

På Costa Rica skal vi på disse eventyrlige friluftslivsaktivitetene:
• Tur til Monteverde nasjonalpark og Arenal-vulkanen.
• Flere dagers fjelltur i Costa Ricas fjellheim hvor går fra Cerro de la Muerte til Los Campesinos vi bor på gårder og møter folk litt utenfor de vanlige turistmålene.
• Rafting i Paquare River, kåret til en av de beste raftingelvene i verden.
• Fjellandsbyen La Fortuna, der vi får oppleve vulkaner på nært hold, hengebroer over regnskogen og varme kilder.
• Zip-line
• Kystfriluftsliv med padling, surfing og bading langs hvite strender enten i Stillehavet eller idet Karibiske hav.


 

På Nordmøre kan du gå fra fjord til fjell og nyte urørte hvite fjellsider, du kan sitte ved en toppvarde og skue utover det vakre og alpine tindelandskapet, som Trollheimen, Innerdalen og Sunndalsfjella har å by på. Det er kort avstand til havet og kystlandskap. Dette gir oss mulighet til stor variasjon innen friluftsliv.

Du kan utforske de rolige og frodige dalene på ski eller til fots, og bo på Turistforeningens mange og koselige hytter, i telt, lavvo eller snøhule. Og er du elev på Nordmøre Folkehøgskole får du oppleve alt dette! Det er underveis eventyret ligger, og her får du en unik mulighet til å leve i nuet og gripe muligheten til et allsidig friluftslivstilbud gjennom et helt år med ulike aktiviteter og turer. 

Du vil også få noen håndfaste bevis på din friluftslivskompetanse med Brattkort i klatring og Våttkort i kajakkpadling. Det blir også mulighet for å melde seg på Jegerprøvekurs dersom du ønsker det.

Costa Rica, offisielt Republikken Costa Rica, er et land i Mellom-Amerika. Landet grenser til Nicaragua i nord og Panama i sør. Øst for landet ligger Det karibiske hav, og i vest ligger Stillehavet. Hovedstaden er San José, som befinner seg midt i landet. Costa Rica har i overkant av 4,5 millioner innbyggere (2011), og et areal på 51 100 km². Costa Rica ble i 1949 det første landet i verden til å avvikle militærvesenet. Landet er i dag et stabilt samfunn, og er det eldste demokratiet i Latin-Amerika.

Costa Rica har et svært rikt biologisk mangfold, og rundt en fjerdedel av landets areal er vernede områder, noe som er en større andel enn i noe annet land i verden. I 2007 offentliggjorde regjeringa planer om å bli verdens første karbonnøytrale land innen 2021. Det har blitt et populært turistmål, og turistnæringa er en av landets viktigste inntektskilder. De viktigste eksportvarene er kaffe og bananer, fulgt av kakao, sukker, storfekjøtt og ananas.

Landet byr på høye fjell, spennende elver, aktive vulkaner, tropisk regnskog, et mangfoldig og rikt dyreliv og kanskje noen av verdens flotteste strender. Landet er på størrelse med Danmark og hvis en ønsker kan en bade i det Karibiske hav om morgenen og padle ved Stillehavskysten på ettermiddag.

Costa Rica er et fredelig land, og det har ikke vært alvorlige konflikter siden midten av 1800-tallet. Landet er velorganisert og har et godt utdanningssystem og ikke minst vil vi møte hyggelige gjestfrie mennesker.

I tillegg til linjefaget har du mulighet til å engasjere deg innen teater, film, musikk, kampsport eller gjennom noen av våre mangfoldige tilbud innen valgfag. Du kommer til en plass med uante muligheter både innholdsmessig og geografisk.

Denne linja passer for deg som ønsker en aktiv og fysisk hverdag. Du får varierte utfordringer, og lærer å planlegge og gjennomføre en rekke ulike friluftslivsturer. Ønsker du opplevelser, som du bare kan oppleve utenfor klasserommet, er dette linja for deg! Enten du ønsker å videreutdanne deg innenfor friluftslivsfaget eller bare ha det som en hobby, vil dette året gi deg solid basiskunnskap, nyttige erfaringer og fantastiske naturopplevelser. Vi har begrenset med plasser, og opererer etter prinsippet ”først til mølla.”

Fakta:

Linjetur: Costa Rica, Mellom Amerika
Rafting i Paquare River
Padling, zippline og varme kilder på Costa Rica
Bading og surfing i Stillehavet
Innerdalstårnet 1452 moh.
Trollhøttatraversen - tinderangling
Opplæring i kart, kompass og GPS
Dronningkrona 1816 moh.

Oppdrag Nordmøre og Romsdal - kajakk og toppturer
Villmarkscamp med rotur i Geitbåt, fisking og matauk
Ekspedisjon "Trollheimen på tvers", 6 dager fra Oppdal til Surnadal
Klatring og isklatring
Knivkurs
Skredkurs
Toppturveke i Trollheimen på ski
Snøhule og Finse Satellitt
Jakt og Fiskemuligheter

Vi har: Spader, telt, lavvoer, søkestenger, klatreutstyr, primuser og kajakker. Nyoppussede fasiliteter som klasserom, treningsrom og klatrevegg.

Utstyrsliste:

Fjellsekk (75 - 100L)
Dagstursekk (15 - 35L)
Fjellstøvler og fjellskisko
Sovepose (komforttemperatur minst -15)
Liggeunderlag (Bamse og evt. oppblåsbart)
Sitteunderlag
Vindtett og vanntett bukse og jakke (Gore Tex)
Gamarsjer
Ullgenser/ fleece/ dunjakke
Ullundertøy (ulltrøyer og stillongser)
Lue, votter, hansker og buff
Ullsokker
Termos og drikkeflaske
Kniv
Spiseboks med skje og kopp
Hodelykt
Kartmappe og kompass
Spade
Solbriller / slalombriller
Fjellski med stålkant
Feller til fjellski
Staver med stor trinse
Sykkel og hjelm

Har du annet følgende utstyr må du gjerne ta med: Langrennski, snøbrett, toppturski (telemark/ randonnee), kamera, videokamera, fiskestang