Elever på villspor

Etter noen måneder på Nordmøre folkehøgskule skulle det testes om elevene på friluftslivlinja har blitt såpass vante og selvstendige villmarksfolk at de klarer å planlegge og gjennomføre en fjelltur på egenhånd.
 


Postet av: Raymond G. Hansen

Dato: 25.11.2017

Inspirert av TV programmet ”Monsen på villspor” fikk elevene - delt
inn i grupper - et kart over et fjellområde med et markert målpunkt
der alle skulle innfinne seg to og en halv dag etter turstart for å greie oppdraget.

Videre måtte hver gruppe utarbeide en plan med turens målsetting, rutebeskrivelse
fra selvvalgt startpunkt til mål, en plan B ved kompliserende forhold, en komplett pakkeliste og en matplan som kunne realiseres med et budsjett på 400 kr. Planen ble diskutert dagen før avreise før de siste forberedelsene ble tatt.


Utenfor rekkevidde for lærerens styrende og beskyttende hånd skulle gruppene sende en melding med tre bilder pr dag. Ett som viser hele gruppen, ett som viser noe av dagens etappe og ett av kveldens leirplass. Det kom inn mange bilder som viste 16 glade ungdommer på tur. Det var turfolk rustet med sag og øks, kloke hoder funderende over kart, impresjoner av marshmellows over leirbålet, gapahuk i snarskogen, fantastiske lysstemninger og værforhold som gjorde oss nede i lavlandet grønne av misunnelse.

Klokken 9:45, et helt kvarter før avtalt klokkeslett (!), kom første gruppe ned til parkeringen ved Øyegarden innerst i Bøverdalen. Der ble elevene møtt med fersk kaffe og en varm buss. De andre tre gruppene kom hakk i hæl. Elevene klarte oppgaven med å planlegge og gjennomføre en egen tur med glans. De lærte også mye nytt av å måtte ta alle besluttninger selv, av å orientere selv, ta vare på seg selv og hverandre. Og ikke minst så sitter de igjen med varige minner fra en fantastisk tur sammen med gode venner.